Stolp ljubezni na Žusmu

 

Stolp ljubezni na Žusmu ( Stup Ljubavi)

09.09.2018.

 

Stolp ljubezni  (Stup ljubavi) je razgledni stup postavljen na Velikom Špičku na Žusmu. Slovi za najviši drveni toranj u Sloveniji, a pogled s njega je jednom riječju zapanjujuć. Sam stup je impozantna građevina visoka 25,9 metara i sa svojih 116 stepenica zaista se isplati vidjeti. Iz tornja se pruža širok pogled koji se proteže sve do Austrije, Hrvatske i Mađarske, a po lijepom vremenu moguće je vidjeti čak i Triglav. Pogled također puca na Kamniško-Savinjske Alpe, Pecu, Pohorje, Boč, Donačku goru, Liscu i Kum. Do tornja vodi nekoliko pješačkih staza, a godišnje ga posjeti oko 12.000 turista. Na vrhu tornja, za posjetitelje je postavljeno zvono želja.

 

Plan puta: sastajemo se na terminalu u Zaprešiću u 7:00h. Vozimo se preko Bizeljskog, Početrtka pa sve do mjesta Javorje i Kmetije Žurej gdje ćemo popiti svoju jutarnju kavicu. Sam uspon na Veliku Špičku ili Stolp ljubezni nije zahtjevan (669 metara), ali iziskuje kondicijsku spremu. Za ovaj poduhvat trebati će nam 4-5 sati laganog hoda.

Oprema: standardna za ovo doba godine. GOJZE GLAVU ČUVAJU!!!

Hrana: iz ruksaka. Kmetija Žurej je dobro opskrbljena hranom, ali je prije samog dolaska potrebno dogovoriti jelovnik sa vlasnicima te Vas molim da prilikom uplate za izlet rezervirate svoj ručak. Na meniju imate na raspolaganju grah, gulaš, gobovu juhu i sl.

Cijena izleta: 80 kn (akontacija)

Prijave:Branko Kopinić 091/3355-930