Biseri Gorskog kotara

 

Biseri Gorskog kotara vlakom

Zeleni vir i Vražji prolaz

nedjelja, 01.09.2019.

 

Gorski kotar ima puno prirodnih ljepota od kojih se zasigurno ističe  Zeleni vir i gdje se vodena snaga koja izvire iz zemlje pojavljuje u velikoj pećini. Ova prirodna raskoš nalazi se blizu  Skrada, a dodatak toj ljepoti je i stjenoviti kanjon Vražji prolaz. Za Vražji  prolaz mnogi kažu da je jedan od najljepših prizora u našoj zemlji. Kroz uski kanjon probija se potok Jasle koji je tisućama godina izjedao kamen da bi napravio ovaj prolaz koji zapanjuje snagom vodene stihije i divljinom vrletnih stijena.

Plan izleta: kreće se iz Zaprešića vlakom do Glavnog Kolodvora u Zagrebu. Vlak iz Zaprešića ima redovit polazak u 7:19h. Za sve one koji ne žele vlakom do Zagreba, sastanak je predviđen u 8:00 na peronu 1 Glavnog kolodvora. Vlak za Skrad polazi sa Glavnog u 8:12h. Vozimo se lijepim predjelima dolina rijeka te stižemo u 11:02 na naše odredište – Skrad. Na želj. stanici počinje trasa našeg hodanja i odmah po pregledu opreme krećemo prema Zelenom viru ( oko 45 min hoda nizbrdo). Slijedi slikanje i uživanje, a onda dalje prema planin. domu kanjonom gdje je predviđen predah uz hranu i piće. Ovdje ćemo se zadržati oko 1 sat. Nakon toga slijedi malo zahtjevniji dio i to kroz Vražji prolaz opremljen metalnim stepenicama i mostovima. Na izlazu ponovno radimo mali odmor i nastavljamo dalje kroz lijepu šumu ( predio Jasle) prema želj. kolodvoru ( računajte na cca 1 sat hoda).

Vlak za Zagreb kreće u 15:28h. Čeka nas sveukupno hodanje od cca 3 sata. Kroz Vražji prolaz putuje se na vlastitu odgovornost ( tako piše na obavijesti na Oglasnoj ploči). Ulaz se naplaćuje 15-20 kn. Tko želi i ima može ponjeti zaštitnu kacigu, ali nije nužno. Tijekom puta vidjet ćete puno prirodnih ljepota, ali ta iznenađenja nećemo sada otkrivati. 

Prijave s uplatama trebaju biti najkasnije do četvrtka 29.08.2019. Naime, na grupu HŽ daje popust. Dakle, zbog rezervacije mjesta i popusta odlučite se na vrijeme.

 

Vrijeme hodanja: 3-4 sata (lagani tempo)

Hrana: iz ruksaka ili u plan. domu Zeleni vir koji je dobro opskrbljen, ali u slučaju veće grupe moramo unaprijed rezervirati pa Vas molim da prilikom prijave naglasite ako želite jesti na domu ili ne.

Oprema: standardna planinarska oprema za ovo doba godine ( gojzerice, zaštita od sunca i kiše, štapovi, kaciga po potrebi i sl.). Tenisice i slična obuća ne dolaze u obzir, osim za vožnju u vlaku jer se vozimo cca 6 sati u oba smjera.

U slučaju promjene vremenskih uvjeta, izmijenit će se ruta izleta.

Cijena izleta: cca 100 kn ( ovisi o broju putnika)

 

Za info i prijave za izlet: Branko Kopinić 091/3355-930 

 

Poklonimo se prirodi i svojim ponašanjem učinimo ju ljepšom. Svoje smeće uvijek nosite sa sobom i odložite na za to predviđena mjesta.