Bjelolasica

 

 

BJELOLASICA  14.travnja 2019.

 

Bjelolasica – Vrh Kula (1534m) je najviša točka u cijelom Gorskom kotaru. Bjelolasica je ime dobila po svijetlome uskom hrptu, koji se ističe iznad bogatog šumskog pojasa.  Unatoč strmim stranama i visini, hrbat Bjelolasice nije ni oštar niti kamenit, već je travnat i bogat raznolikim biljem. S vrha se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, Velebit, Ličku Plješivicu, te  Krk, Cres, Lošinj, pa se ubraja u jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. U blizini se nalazi Planinarsko sklonište „Jakob Mihelčić“.

 

Plan izleta:Polazak:6,00h. Vozimo se preko  Ravne Gore gdje je pauzu za kavu, te idemo do Tuka , PD Bijele Stijene (875m), odakle krećemo na naš uspon, preko Matić Poljane pa do prijevoja Janjčarica. 30-tak metara desno iznad prijevoja, na maloj zaravni, nalazi se planinarska kuća. PK Janjčarica (1236 m) uređena je u nekadašnjoj šumarskoj kući, i nakon kraćeg odmora nastavljamo. S Janjčarice treba se spustiti na Vrbovsku poljanu, pa preko nje do završnog uspona na najviši vrh masiva Bjelolasice, koji se zove Kula (1534m). Uspon je oko 3 sat hodanja i spust otprilike isto.

Oprema: Standardna za ovo doba godine i prema vremenskim uvjetima. Gojze glavu čuvaju.

Hrana: Iz ruksaka, ali možemo se i dogovoriti da nam na PD u Tuku  pripreme nešto za kasni ručak (grah, gulaš), nakon povratka s planinarenja.

Prijevoz: autobus

Cijena puta:  120kn (akontacija je izračunata uz uvjet da je najmanje 30 prijavljenih za izlet)

 Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu te da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu (obavezno imati iskaznicu sa sobom), da pristupa izletu na vlastitu odgovornost i da će slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih uvjeta ili nekih drugih izvanrednih okolnosti vodič ima pravo promijeniti trasu puta, a u iznimnim slučajevima i otkazati izlet.

Dragi planinari molim vas da se za odlazak na izlet odlučite do četvrtka koji prethodi  izletu i prijavite se vodiču i tako mu olakšate organizaciju izleta.

SVOJE SMEĆE NE OSTAVLJAJ U PRIRODI.

Info i prijave: Branko Kopinić 091/3355-930