Donačka gora

DONAČKA GORA (884m)                                                                               15.ožujka 2020.-nedjelja

 

Planina Sveti Donatus poznata i kao  Rogatec sa svojom visinom od 884 m je planina u istočnoj Sloveniji. Ubraja se među najistočnoje vrhove Karavanki, koji se protežu sve do  Ivanščice u Hrvatskoj.  Donačka gora ima dva gotovo jednako visoka vrha, zapadni i istočni.  S zapadnog vrha na kojem je podignut visoki kameni križ jasno se vidi Boč i njegova okolica, a po lijepom vremenu pogled se proteže od središnjih Kamniško-Savinjskih Alpa do Pohorja.Donačka gora se spominje kao prvo zvanično planinarenje u Sloveniji, a bilo je to 1851. godine.

Plan izleta: Polazak s terminala Zaprešić 7,30 sati. Vozimo se  do Đurmanca gdje ćemo napraviti pauzu za kavu. Nakon pauze nastavljamo preko graničnog prijelaza Lupinjak sve do mjesta Žetale, odakle kreće naše hodanje. Prvo ćemo obići izvor Sutle za što nam treba cca 3 sata ne previše zahtjevne staze.  3 sata su potrebna za uspon i silazak. Sam uspon na Donačku goru traje cca 2 sata i nije zahtjevan. Mala “feratica” prije samog vrha nije neki problem. Sa vrha se spuštamo na Rudijev dom gdje nas očekuje pauza za ručak i autobus za povratak. Postoji i mogućnost B staze: autobusom  do Doma, pa od doma do vrha lijepom stazom cca 45 minuta, to je ujedno i prva markirana planinska staza u Sloveniji  .

Prehrana: Iz ruksaka  ili na domu koji je super opskrbljen, ali je zbog većeg broja planinara potrebno kod prijave za izlet naglasiti da ćete jesti i što (grah, gulaš , i slično). Cijena obroka na domu je između 5 i 8 eura.

Oprema: Standardna za ovo doba godine.

Prijevoz: Sve ovisi o broju prijavljenih (autobus).

Cijena izleta:   Na bazi 35 učesnika 80 kn po osobi.

 Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na .izletu te da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu (obavezno imati iskaznicu sa sobom), da pristupa izletu na vlastitu odgovornst i da će slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih uvjeta ili nekih drugih izvanrednih okolnosti vodič ima pravo promijeniti trasu puta, a u iznimnim slučajevima i otkazati izlet.

Molimo vas da se za odlazak na izlet odlučite do četvrtka koji prethodi  izletu i prijavite se vodiču i tako mu olakšate organizaciju izleta. 

 Info i prijave: Branko Kopinić 09173355-939