KUM

 

KUM (1220m)

(24.03.2019.-nedjelja)

Kum je najviši vrh Posavskog gorja s 1220 metara. Kako se vrh uzdiže iznad Zasavja, neki ga zovu i Zasavski Triglav. Na vrhu se nalazi planinarski dom, odašiljač i crkva sv. Neče. Na vrhu se nalazi i pregledna ploča koja prikazuje najpoznatije vrhove većeg dijela Slovenije,  vidljive s vrha. Za lijepog vremena pogled s vrha proteže se od obližnjih Posavskih brežuljaka do nešto udaljenijih Kamniško-Savinjskih Alpa, Karavanki i Julijskih Alpa s Triglavom

Plan izleta: Iz Zaprešića(terminal) krećemo u 6,30h osobnim automobilima, vozimo se do Dobove,a  dalje  vlakom do Trbovlja. Prijeđemo rijeku Savu  i kod cementare započinje naš uspon. Idemo lagano uzbrdo, pa preko Čebulske doline i dalje uzbrdo uz skijalište ravno prema vrhu.

Povratak smo predvidjeli preko Škratovske doline prema Zidanom Mostu, staza dijelom slijedi cestu i nastavlja se u šumu ravno nizbrdo uz potok i završava na  “cickama” (ručna žičara) kojom se vraćamo preko Save i stižemo na željezničku stanicu u Zidanom Mostu.

Trajanje hodnje:6-6,5 sati laganog hoda

Oprema: Standardna za ovo doba godine i prema vremenskim uvjetima (rukavice, kapa, jakna, zaštita od sunca). Gojze glavu čuvaju.

Hrana: Iz ruksaka ili na domu, koji je jako dobro opremljen i nije preskupo.

Prijevoz: Osobni automobil (do Dobove) i vlak.

Cijena puta: Povratna karta za vlak je cca 9 € .

 Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu te da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu (obavezno imati iskaznicu sa sobom), da pristupa izletu na vlastitu odgovornst i da će slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih uvjeta ili nekih drugih izvanrednih okolnosti vodič ima pravo promijeniti trasu puta, a u iznimnim slučajevima i otkazati

Info i prijave: Branko Kopinić 091/3355-930