Poštak-Izvor Zrmanje

 

POŠTAK (1422m) 

03.03.2019-nedjelja

Drugi po visini vrh Dalmatinske zagore izvan graničnog lanca Dinare. Iako je blizu bosanske granice, najveći dio Poštaka s vršnim grebenom je u Hrvatskoj. Posebno privlači pažnju sa svojim neobičnim samostojećim kamenim figurama raznih oblika na zapadnom dijelu travnate padine podno vrha, na 1140 m nadmorske visine. Tu se posebno ističe kamena skulptura – kod planinara poznata kao gljiva ili „Glava svemirca – Marsovca“. Poštak je gotovo u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja. Sa samog vrha pucaju preljepi vidici.

 

IZVOR ZRMANJE

 

Izvor Zrmanje nalazi se u južnom dijelu Like, ispod Poštaka južnog vrha Plješivice, te u neposrednoj blizini južnog kraja Velebita. Izvor Zrmanje specifičan je po tome što se nalazi u podnožju vrlo strme gotovo 200 m visoke stijene, koja se zove Misije.  

 

Plan puta: Polazak iz Zaprešića u 6,oo h. Vozimo se do želj. stanice Zrmanja u Otriču, gdje počinje naš uspon na Poštak. Staza je srednje zahtjevna a sam uspon na vrh traje 2,5 do 3 sata te silazak cca 2 sata. Nakon silaska i pauze obići ćemo izvor Zrmanje.

Oprema: Standardna za ovo doba godine i teren. Gojze glavu čuvaju.

Hrana: Iz ruksaka ili neki od restorana na našem putu prema doma (Maki, Macola).

Prijevoz: Ovisno o broju prijavljenih (autobus, kombi).

Cijena puta: 120 kuna (akontacija).

 Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu te da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu (obavezno imati iskaznicu sa sobom), da pristupa izletu na vlastitu odgovornst i da će slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih uvjeta ili nekih drugih izvanrednih okolnosti vodič ima pravo promijeniti trasu puta, a u iznimnim slučajevima i otkazati izlet

Info i prijave: Branko Kopinić 091/3355-930