Olševa

 

 

Olševa (1929m)-Slovenija

08.07.2018.-nedjelja

Planina Olševa ( njemački Ouschewa) je grebenska gora u istočnom dijelu Karavanki blizu same granice sa Austrijom. Planina odvaja Korušku od Štajerske. Njena najviša točka, Govca, visoka je 1 929 metara. Ostali vrhovi na grebenu duljine 5 kilometara su Obel kamen na zapadnoj strani, a Gladki vrh i Lepi vrh na istočnom dijelu. Oko 200 metara ispod Obel kamena nalazi se Potočka zijalka, arheološko nalazište iz kamenog doba.

Gledajući je iz Solčave, planina Olševa izgleda kao gorostas iza kojega svijet praktički nestaje, a taj dojam se stvara možda i zato što Olševa nema izrazitog vrha. Pristup samom vrhu je iz sela Podolševa smještenog pod južnim grebenom Olševe.

Plan izleta: nalazimo se na terminalu u Zaprešiću u 7:00h. Vožnja preko Brežica i Celja prema Logarskoj dolini. U mjestu Struge skrećemo prema Podolševi te nastavljamo vožnju do crkve sv. Duha gdje parkiramo i dalje nastavljamo hodom.

Hrana: iz ruksaka ili u Kmetiji Rogar koja je dobro opskrbljena.

Oprema: standardna za ovo doba godine – GOJZE GLAVU ČUVAJU!!

Staza nije pretjerano zahtjevna, ali iziskuje kondicijsku spremu.

Računajte na otprilike 4-5 sati hodanja ( uspon i silazak).

Cijena izleta: 120 kn prijevoz ( akontacija)

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost te da će slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih uvjeta vodič ima pravo promijeniti trasu izleta ili u iznimnim slučajevima otkazati izlet.

Info i prijave: Branko Kopinić 091/3355-930