Čorkova uvala – Plitvička Jezera 17.03.2024. (nedjelja)

Prašuma Čorkova uvala nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Nacionalnog Parka Plitvička jezera, na nadmorskoj visini 860 do 1028 m, u zoni bukovo-jelovih šuma.

Predstavlja sekundarnu prašumu – razvoj bez ili s neznatnim utjecajem čovjeka. Kako se životni procesi odvijaju nesmetano u njoj su prisutni svi razvojni stadiji svih sastavnica prašumskog ekosustava. Dominantni dojam ostavljaju stabla različitih visina, debljina i starosti, npr.obična jela preko 500 godina starosti, visine 58 m i promjera 150 cm, a također velike dimenzije dosižu obična bukva i obična smreka.

O bogatstvu flore svjedoči 1267 poznatih biljnih vrsta od kojih je 75 endemičnih i čak 55 različitih vrsta orhideja. Za vrijeme prethodnih istraživanja u parku je pronađena 321 vrsta leptira, 161 vrsta ptica i 21 vrsta šišmiša, što ukazuje na bogatstvo životinjskog svijeta. Od velikih grabežljivaca najatraktivniji stanovnik ovog područja je smeđi medvjed.

Čorkova uvala nazvana je po selu čiji se ostatci i danas mogu vidjeti na njenom rubu. Posljednji stanovnici su Čorkovu Uvalu napustili 80-tih godina prošlog stoljeća.

Plan izleta:

Polazak autobusom iz Zaprešića u 6.00 h s parkirališta kod stadiona. Vožnja autoputom do Karlovca, a zatim cestom D1 do Drežničkog Selišta gdje skrećemo prema Saborskom.  Prije Saborskog u predjelu Kuselja krećemo s planinarenjem. Hodamo makadamskim putem u smjeru juga te na prvom raskršću skrećemo jugoistočno putem iznad Strme strane. S puta skrećemo uzbrdo na planinarsku stazu koja zapadno vodi preko Prosine i Preke kose do zgrade Lugarnice. Nakon odmora krećemo preko livada Čorkove uvale i ulazimo u šumu u području Karlovci gdje se šuma isprepliće s kamenim oblicima i stijenama prekrivenim mahovinom. Dalje se krećemo malo šumskim putevima, malo šumom u smjeru jugoistoka, obilazeći Preku kosu pa prema sjeveroistoku prema Plitvica Selu. Prolazimo kroz selo i spuštamo se prema Kozjačkoj dragi gdje prelazimo jezera i penjemo se prema cesti gdje nas čeka autobus.

Polazak: Zaprešić, parkiralište kod stadiona u 6.00

Staza je srednje zahtjevna, potrebna je dobra kondicijska sprema jer je predviđeno vrijeme hodanja cca 7-8 sati.

Oprema: standardna planinarska prema vremenskim i terenskim uvjetima. Obavezne gojzerice zbog krškog kamenitog terena.

Hrana i piće: Tijekom izleta iz ruksaka. Potrebno je ponijeti sa sobom onoliko hrane koliko vam treba za jedan dan (sendviči, konzerve, voće, energetske pločice) te obavezno imati min. 2 litre tekućine (čaj, sok, cedevita .).

Dokumenti: Osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, članska iskaznica HPS (s plaćenom članarinom za 2024.)

Prijevoz: autobus

Trošak izleta : 25 € na bazi 35 planinara (uključena i ulaznica u nacionalni park)

Prijave i uplata do četvrtka, 14.03.2024.

Prijave: Darko 099/2660-929

Vodiči : Dražen Horaček i Krunoslav Švab

Redoslijedom uplata osigurava se mjesto u autobusu.  Svaki sudionik izletu pristupa na vlastitu odgovornost, posjeduje kondicijsku i psihofizičku spremu, ponaša se sukladno planinarskoj etici te sluša upute vodiča.

Vodič ima pravo izmjene trase uslijed situacije na terenu ili odgode izleta zbog vremenskih i drugih uvjeta.